- Neden Köpeğim Kötü Kokuyor ?
- Köpeğin Atası Kim ?
- Köpeklerde Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Köpeklerde Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Komplikasyonlar
- Köpeklerde Aşılamaya Rağmen Bağışıklığın Oluşmaması
- Köpeklerde Aşıların Kullanım Amaçları
- Böcek Sokmalarında İlk Yardım
- Dişi Köpeklerde Abortus (Düşük-Yavru Atma)
- Dişi Köpeklerde Anomaliler
- Dişi Köpeklerde İstenmeyen Gebelik
Anasayfa > KÜTÜPHANE > Köpek Bilgileri > BOĞULMALARDA İLK YARDIM
Boğulmalarda İlk Yardım 21.03.2015
Köpek ve kediler çok iyi yüzücüler oldukları için suda boğulma genellikle çok nadir görülmekle birlikte bazen çok akıntılı sulara kapılarak yada dar bir su kanalında sıkaşarak tehlikeye düşebilirler. Böyle bir durumda hekime gidene kadar ki süre içinde yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz.
Boğulma durumu söz konusu olduğunda yapılacak ilk işlem akciğerlere kaçan suyun çıkarılmasıdır. Bunun için hemen baş aşağı gelecek şekilde eğim verilmeli ve hasta hafifçe sallanarak suyun çıkışı sağlanmalıdır. Eğer solunum durmuşsa suni tenefüs yapılarak akciğerlere hava girişi sağlanmalıdır. Bu amaçla petinizin ağzını kapatın, kafasını hafifce ileri çekerek boynunu düz bir konuma getirin ve burnuna bir parça tülbent yayarak burnundan hava üfleyin. Göğsün her üfleyişte kalkıp inmesi yaptığınız işin doğru olduğunu gösterir. Eğer petiniz küçük ırk bir köpek veya bir kedi ise çok kuvvetli üfleyerek akciğerleri fazla şişirmeyin aksi taktirde akciğerlere zarar verebilirsiniz. Eğer bilginiz varsa kalp masajı yapılması da gerekebilir. Ancak öncelikle kalbin çalışıp çalışmadığını anlamalısınız. Çalışan bir kalbe kalp masajı yapmak çok tehlikelidir.
Ayrıca bazen yutabileceklerinden daha büyük şeyleri yemeye çalışmalarından veya oyuncaklarını yutmaya çalışmalarından kaynaklanan boğulma olayları şekillenebilir. Böyle bir durumda sık sık ağzını açıp kapar ve patileriyle ağzından bir şey çıkarmaya çalışır. Çok tedirgin ve panik bir hali vardır. Soluk almak güçleşmiştir. Yapabileceğiniz en iyi şey ağzını açarak eğer ulaşabiliyorsanız cismi almak, başaramıyorsanız hemen veteriner hekiminize gitmektir.
Juen Veteriner Polikliniği