Anasayfa > KÜTÜPHANE > Kedi Bilgileri > KEDİNİZİN EVDEKİ İLK GÜNLERİ
Kedinizin Evdeki İlk Günleri 05.05.2002
Henüz annesinden ayrılan yavru kedinizin eve geldiği ilk günler onun yaşamının kalanını geçireceği bu mekana adapte olabilmesi için çok önemlidir. İlk gün karşılaşabileceği olumsuzluklar onun ürkek ve sürekli saklanan bir kedi olmasına neden olabileceği gibi hırçın bir kedi olmasına da neden olabilir.
Bir kedinin anneden ayrılma çağı onun sütten kesildiği dönemler yani 1,5-2 aylık olduğu zamanlardır. Bu dönemde evinize gelen yavrunun henüz hiç bir alışkanlığı ve eğitimi olmadığını unutmamalısınız. Mama, tuvalet eğitimi yanında mizacı ile ilgili pek çok gelişmenin bu dönemde olacağını gözeterek daha ileride yaşayabileceğiniz ve istemediğiniz bir çok davranışı bu dönemdeki kararlı tutumunuz ile belirlemeye çalışmalısınız.
Öncelikle tuvalet sorununu çözmelisiniz. Bunun için onun içinde rahat edebileceği büyüklükte üstü kapalı veya açık bir tuvalet kabı seçmelisiniz. Kediler için hazır satılan kedi kumlarından alarak kutunun içini yaklaşık 5 cm kadar doldurunuz. Daha sonra bu kutuyu kedinize göstermeniz ve kedinizi içine koymanız çoğunlukla öğrenmesi için yeterli olacaktır. Bu kum kutusunu her gün temizlemeyi ihmal etmeyin. Aksi taktirde pis olduğu için kullanmak istemeyebilir.
Kediler için önemli diğer bir konuda beslenmedir. Kediler özellikle seçicidirler ve genellikle de beslenme alışkanlıklarını değiştirmek istemezler. Bu nedenle kedinizin her zaman kabul edeceği ve sağlıklı olarak beslenebileceği bir gıda belirlemelisiniz. Bu konuda veteriner hekiminiz size yardımcı olacaktır.
Genellikle kediniz için yatacak bir yer belirleyemezsiniz. Çünkü kediler her konuda olduğu gibi bu konuda da kendi tercihlerini uygulamayı severler. Ancak yine de tamamen üzeri kapalı yuva tarzı veya minder şeklinde yataklarla şansınızı deneyebilirsiniz.
Kediler çok meraklı ve oyuncu oldukları için bulabildikleri her şeyle oynamaya bayılırlar. Onun için oynayabileceği oyuncaklar sağlarsanız kendi başına saatlerce oynayacaktır. Ancak oynarken yutabileceği oyuncakları vermekten veya ortada bırakmaktan kaçınmalısınız. Özellikle yutabileceği iğne veya ip gibi şeyleri ortada bırakmayınız.
Kedi besleyenlerin ortak şikayeti evdeki eşyaların kedi tarafında tırmalanmasıdır. Bu nedenle baştan önlem almak sizi bu sıkıntıdan kurtarabilir. Bunun için kedinizin tırmalayabileceği özel bir tırmalama tahtası alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Tırmalama tahtasını kedinizin kolaylıkla ulaşabileceği bir yere dayayın veya sabitleyin. Daha sonra kedinizin tırnaklarını buna sürterek ona yol gösterin.
Yeni evini tanıması konusunda ona fırsat tanıyınız. Çünkü kediler sahiplerinden çok evlerine bağlıdırlar.
Juen Veteriner Polikliniği