7/24 Veteriner Hekim Destek Hattı Tel: 0212 263 31 10




Anasayfa  >  KÜTÜPHANE > Kedi Bilgileri > KEDİLERDE TÜY YUMAĞI PROBLEMİ VE ÇÖZÜM YOLLARI


Kedilerde Tüy Yumağı Problemi ve Çözüm Yolları 22.01.2013



Kediler için yalanma, temizlenme, dolaşımı canlandırma ve ölü tüylenin alınması için yapılan içgüdüsel bir eylemdir.

Kediler, dillerinin üzerinde bulunan diken şekilli papillalar sayesinde tüylerini rahatlıkla yalayarak tararlar. Tüy yumakları aslında sağlıklı bir kedinin kendini rutin tarama seansları sırasında gelişir. Doğal olarak yapılan bu yalanmalar sırasında ölü olan tüyler, dikenli yapıdaki dil sayesinde alınmış olur. Yutulan bu tüyler mideye ve sonrasında bağırsaklara geçer.

Tüyler sindirim sistemi boyunca kolaylıkla ilerliyorsa sorun yok demektir. Ancak, midede kalan tüyler varsa, bunlar zamanla birikerek yumak halini alırlar. Genel olarak kediler, biriken bu tüyleri kusarak veya dışkı ile çıkarırlar. Tüy yumakları kusma sırasında yutakta şekil alarak silindirik şekilde çıkarılır.

Kediniz yalanmayı çok seviyorsa ve uzun tüylü ise öksürük, öğürme ve kusmaya çalışma gibi davranışlar sergilediğinde onun tüy yumaklarını atmaya çalıştığını düşünebilirsiniz.

Kişisel günlük bakımını uzun tutmayı seven kediler, fazla yalandıklarından daha fazla tüy yumağı oluştururlar. Uzun tüylü kedi ırklarında da yumak oluşumu kolaydır ve kısa tüylü kedilere nazaran daha fazla tüy yumağı kaynaklı sorunlara rastlanır.

Yutulan tüylerin kusma veya dışkı ile dışarı atılamayıp birikmesi ve tüy yumaklarının oluşunmu söz konusu olduğunda ise sindirim kanalını tıkayarak hayatı tehtid eden bir hale gelebilirler. Bu durumda kabızlık, iştahsızlık, yediklerini kusma, karın bölgesinde hassasiyet gibi şikayetleri vardır. 

Tüy yumaklarını elbetteki tamamen ortadan kaldırmanız mümkün değildir. Ancak oluşma sıklığını azaltmak mümkündür. Bu amaçla; 

Günlük tüy bakımının düzenli olarak yapılması çok faydalı olacaktır. Böylelikle ölü tüyleri almış olduğunuzdan yalama sırasında yutmuş olduğu tüy miktarı da azalmış olacaktır. 

Kedinize tüy yumaklarının oluşumunu azaltan, bol lifli ve malt içeren mamalar kullanmayı tercih edebilirsiniz. "Hairball Control" formüllü özel mamalar sindirim kanalından tüylerin geçişini kolaylaştırarak tüy yumaklarının oluşum sıklığını azaltırlar.

Deri ve tüy yapısını güçlendiren özel formüllü mamalar ise kedinizin tüy yapısını güçlendirerek, dökülen ölü tüylerin miktarının ve dolayısı ile yutulan tüy miktarınında azalmasını sağlayacaktır. 

Diğer bir çözüm ise tüy yumağı sorunu yaşayan kediler için hazırlanmış laksatif etkili bir ürünün düzenli olarak kullanılmasıdır. "Malt Macunu" formüllü, içeriğinde malt, bitkisel yağlar ve laktoz türevleri bulunan bu ürünler tüylerin yumak halini almasını önleyerek, kusma veya dışkı ile atılmasını kolaylaştırır.

Kedilerin severek tükettikleri kedi çimi de tüy yumağı problemi yaşayan kediler için kullanılabilecek bir üründür. Kedi çiminin besin değeri yoktur, içerdiği lifler sayesinde daha aktif ve sağlıklı bir sindirim sistemini destekler. Çok lifli yapıdaki kedi çiminin içeriğindeki liflerin hazmı zordur, sindirlemeyen bu materyaller kedinin sindirim sürecini uyarır, sindirimini kolaylaştırmakla beraber tüy yumaklarının kolay çıkarmasına da yardımcı olur.

Kediler için yalanma günlük olarak yapılan oldukça doğal ve rutin bir eylem olmakla beraber aşırı, kontrolsüz ve takıntılı bir hal almasına izin verilmemelidir. Kedinizin ilgisini çekebilecek catnipli oyuncaklar, sürtünerek taranmasını sağlayabileceği masaj setleri ile ihtiyaçlarını karşılayabilir ve bu duruma engel olmaya çalışabilirsiniz.

Tüm bu önlemlere karşın kediniz sürekli kusuyor, kabızlık problemi yaşıyor ise tüy yumağının dışında yabancı bir cisim tıkanması veya sistemik bir sorun ihtimaline karşı mutlaka Veteriner hekiminize danışarak profesyonel bir yardım almalısınız.

Juen Veteriner Polikliniği

1 | 2 | 3 | 4 | 5
Juen Veteriner Polikliğini

Sitemizde yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanmaktayız. Detaylar ile "Aydınlatma ve Rıza Metni" için tıklayınız.