7/24 Veteriner Hekim Destek Hattı Tel: 0212 263 31 10




Anasayfa  >  SIK SORULAN SORULAR


��reme

  • Dişi kedimi çiftleştirmek istiyorum. Çiftleştirmeden önce yapmam gereken bir şey varmı ?

    Sağlıklı bir dişi kedi 7 - 12. aylar arasında oestrus dönemine ulaşır. Kediniz bu dönemde çiftleşirse hamile kalabilir. Kedinizi en erken 18 - 24 aylıkken çiftleştirmelisiniz. Kediniz çiftleştirilmeden önce veteriner hekiminiz tarafından sağlık kontrolu yapılmalı ve parazitlerinden arındırılmalıdır.

  • Kedim hamileyken yemek düzeninde bir değişiklik yapmalımıyım ?

    Kediniz hamile kaldığı günden itibaren hamilelik süresi 58-63 gündür. Kedinizin hamileliğinin ilk 25-30 günü özel bir beslenmeye ihtiyacı yoktur. Sonrasında ise yavrular hızla gelişmeye başladıklarından değişik bir mama düzenine geçilmelidir. Bunun için verebileceğiniz en iyi mama yavru kedi ve gebe kediler için profesyonel hazırlanmış kuru veya konserve mamalardır. Bu mamanın içeriğinde yavruların gelişmesi için gerekli protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve özellikle kalsiyum yeterli miktarda bulunmaktadır. Extra takviyeyi sadece veteriner hekiminize danışarak vermelisiniz. Evde hazırlayacağınız mamaları bir zorunluluk olmadığı sürece gebelik sırasında kedinize vermenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü içeriğini yeteri şekilde ayarlayamazsanız, yavru gelişimini ve annenin sağlığını tehlikeye sokabilirsiniz.

  • Kedim çiftleştikten sonra kaç günde doğurur ?

    Kedilerde genel olarak hamilelik süresi 58-63 gündür. Nadiren de olsa bu sürenin daha fazla olduğu vakalar görülmüştür.

  • Kedim yardımsız doğum yapabilirmi ?

    Sağlıklı bir kedi kalça yapısı uygun ölçülerdeyse doğumunu genellikle yardıma ihtiyaç duymadan yapabilir. Uzun süren doğumlarda her ihtimale karşı veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

  • Anne kedi yavrulardan birisini sürekli olarak dışlıyor. Sebebi nedir ?

    Anne kediler içgüdüsel olarak sağlıksız ve yeterli gelişmemiş yavruları dışlayabilirler. Bunun nedeni daha sağlıklı yavruların yaşama şansını artırmaya çalışmaktır ve içgüdüsel bir davranıştır.

  • Doğumdan sonra yavruları en erken ne zaman verebilirim ?

    Yavruları en erken 1,5 aylıkken verebilirsiniz. Daha önce vermek anne sütü eksikliğinden dolayı yavrunun gelecekdeki yaşamını etkileyebilir.

  • Kedimi hiç doğurmadan kısırlaştırmam zararlımıdır ?

    Kedinizi doğum yapmadan ilk östrusunu gördükten sonra kısırlaştırmanızın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Halk arasında bir doğum yaptırıp sonra kısırlaştırılmalı denilmesi duygusal bir yaklaşım biçimidir ve bilimsel olarak geçerliliği yoktur.

  • Kısırlaştırma kedimin karakterini olumsuz etkiler mi ?

    Kedi sahiplerinin çok çekindiği bir şey de kısırlaştırma sonrası kedisinin huyunun kötü yönde bozulacağıdır. Kısırlaştırmanın kedinin huyuna doğrudan etkisi yoktur. Tüm yumurtalıkları alınmış olan kedinin östrogen hormonu minimuma ineceğinden bu hormonun yarattığı davranış şekilleri (asabiyet, çiftleşememeye bağlı huysuzluk, aşırı hareketlilik v.b.) ortadan kalkacaktır. Yani problemsiz bir kısırlaştırma kedinizi korktuğunuzun aksine daha sakin ve sevecen bir kedi yapacaktır. Kısırlaştırma sonrası dikkat edeceğiniz en önemli konu kedinizin kilo almaya yatkın olması gerçeğidir.


Sitemizde yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanmaktayız. Detaylar ile "Aydınlatma ve Rıza Metni" için tıklayınız.